Etelä-Savon ruokaklusteri – South Savo Food Cluster on ruokaan liittyvien toimijoiden verkosto. Se rakentuu luontaisasti jo vuodesta 2000 lähtien toimineen Etelä-Savon elintarvikealan kehittämisyhdistys Ekoneum ry:n toiminnan pohjalle. Yhdistyksen jäsenet Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Luonnonvarakeskus (Luke), Etelä-Savon Koulutus Oy, Esedu ja ProAgria Etelä-Savo muodostavat klusterin jäsenistön perustan edustaen tutkimusta, kehittämistä ja koulutusorganisaatioita.Ruokaklusteri tehostaa entisestään tätä yhteistyötä ja tuo kehittämisen vahvasti alueen yrittäjien ulottuville.

Etelä-Savon ruokaklusteri logo

Ruoka-ala on merkittävä Etelä-Savossa. Lähes joka viides toimipaikka on ruoka-alalla, ja ruoka on metsän ja veden ohella yhtenä kehittämisen kärkenä maakunnassa. Ruokaklusterin avulla edistetään Etelä-Savon älykkään erikoistumisen strategiaa.

Etelä-Savon ruokaklusterin strategian laadinnassa lähtökohtana on ollut Savon ruoka-alan kehittämisohjelmassa (2021-2027) tehty maakunnan ruoka-alan nykytilanteen analyysi ja kehittämisohjelman visio: ”Vastuullinen, menestyvä ja muutosjoustava Etelä-Savon ruoka-ala”. Strategia kattaa ruokaklusterin vision, mission ja strategiset painopistevalinnat vuosille 2023-2027.

OLEMME KANSALLISESTI JA KANSAINVÄLISESTI TUNNETTU KESTÄVÄN RUOKA-ALAN VERKOSTO

OLEMME ETELÄ-SAVON VASTUULLISEN RUOKA-ALAN KEHITTÄJÄ, VERKOTTAJA JA PUOLESTAPUHUJA

  • UUDET TOIMINTAMALLIT
  • UUDISTUVA OSAAMINEN
  • ERITYINEN ETELÄ-SAVO
  • KANSAINVÄLISYYDESTÄ KASVUA 

Ruokaklusterin kehittämishankkeet

Etelä-Savon ruokaklusterin toimintaa on kehitetty kahdessa toisiaan tukevassa hankkeessa vuosina 2023-2024. Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille -hankkeessa edistettiin Etelä-Savon kansainvälistymistä. Ruokaklusterin toiminnallistaminen – RUOTO -hankkeessa tavoitteena oli klusterin palvelujen kehittäminen ja jäsenmäärän lisääminen. Yhteisenä tavoitteena hankkeilla oli klusterin toimintamallin rakentaminen.

Eurooppalaisessa klusteriyhteistyössä eteenpäin – EKE – Etelä-Savon ruokaklusteritoiminnan systematisointi -hanke

Hankkeen tavoitteena on systematisoida Etelä-Savon ruokaklusterin toiminta luomalla sille klusteristrategia ja kansainvälistymissuunnitelma sekä kehittämällä jäsenlähtöistä toimintaa. Lisäksi tavoitteena on Etelä-Savon ruoka-alan tunnettuuden lisääminen kansainvälisissä verkostoissa.

Hallinnoijana hankkeessa on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttaja Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti. Hanke on EU:n osarahoittama Etelä-Savon maakuntaliiton kautta. Toteutetaan 1.10.2025-31.12.2027.

Kuvan keskellä maapallo, jonka ympärillä käsiä kannattelemassa palloa ja käsissä on porkkanoita, lehtiö, leipä ja säilykepurkki.