Etelä-Savon ruokaklusterin toiminnan painopisteet
vuosille 2023-2024
Painopisteiden mukaisia toimenpiteitä toteutetaan alkuvaiheessa ensisijaisesti Etelä-Savon kahden ruokaklusterihankkeen avulla. Lue lisää hankkeista.
Asteittain pyritään saamaan käyttöön myös muita strategian toteuttamista tukevia resursseja.
![Kädessä puhelin, jonka näytöllä piirroskuva kalasta.](https://www.foodclustersouthsavo.fi/wp-content/uploads/2024/01/2O3A6558-1024x683.jpg)
Uudet toimintamallit
Pilotoimme klusteritoiminnan toimintamalleja ja palveluverkkoa.
Konkretisoimme ja viestimme klusteritoiminnan tarjoamista mahdollisuuksista niin yrityksille kuin sidosryhmille.
![Henkilöitä seisoo kesäisenä päivänä pellolla.](https://www.foodclustersouthsavo.fi/wp-content/uploads/2024/01/Peltopaiva020818_kuva-Hanna-Muttilainen-1024x768.jpg)
Uudistuva osaaminen
Seuraamme ruoka-alan ilmiöitä ja trendejä ja paketoimme niihin liittyvää tietoutta tapahtumiksi, työpajoiksi tai osallistumme ja osallistamme yrityksiä ja yhteistyökumppaneita parhaisiin tapahtumiin.
Opimme digitalisaation ja teknologian hyödyntämisestä ruoka-alan kehittämisessä, päätöksenteossa, palveluissa ja markkinoinnissa.
![Lampaita sumuisella pellolla.](https://www.foodclustersouthsavo.fi/wp-content/uploads/2024/01/660A8933_photo_juuli_aschan-1024x675.jpg)
Erityinen Etelä-Savo
Osallistumme kampanjoihin, tapahtumiin ja kokeiluihin, joilla vahvistetaan Etelä-Savon ruoka-alan erityisyyksiä (esim. European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuosi). Jalkautamme ruoka-alan vaikuttajia ja toimijoita Etelä-Savoon yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.
![Ihmisiä istuu pöytien ääressä. Tietokoneita ja muistiinpanovälineitä on pöydillä.](https://www.foodclustersouthsavo.fi/wp-content/uploads/2024/01/DSC_1802-1024x768.jpg)
Kansainvälisyydestä kasvua
Keräämme kansainvälisyyteen liittyviä osaamistarpeita ja vastaamme niihin (esimerkiksi messu- ja opintomatkat). Toimimme kansainvälisissä verkostoissa (esim. European Cluster Collaboration Platform) linkkinä Etelä-Savon ruoka-alalle. Verkostoitumisen kautta maakunnan ruoka-alan toimijoille, niin kehittäjille, kouluttajille kuin yrittäjillekin, saadaan kumppanuuksia kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa.